Szendvicstorta - Locsolóknak akár

A sátoros ünnepeken hajlamosak vagyunk minden finomságból többet készíteni, mint amennyi indokolt lenne. Nincs ez másként Húsvétkor sem. 

Valljuk be, cseppet elhalványítja a tavaszvárás varázsát, mikor már napok óta sonkával, tojással és a húsvéti lakoma egyéb kellékeivel kelünk és fekszünk.
Erre az áldatlan állapotra nyújt nagyszerű megoldást a szendvics torta, ami a húsvéti maradékot jótékonyan elnyeli és magasabb dimenzióba emeli. Újabb finom és mutatós ételt készíthetünk, aminek remélhetőleg már nem lesz maradéka...
szendvicstorta1.jpg
Hozzávalók:
16 db szeletelt kalács/kenyér 
10-12 dkg főtt sonka
6 db főtt tojás
20 dkg túró
12 dkg juhtúró
2 ek tejföl
30 dkg joghurt 
10 dkg vaj
majonéz
mustár
torma
piros arany
őrölt piros paprika
őrölt kömény
csemege uborka
só, bors
lilahagyma
retek, újhagyma, paradicsom, snidling
szendvicstorta2.jpg
1. krém: körözött
Mindenkinek van egy tuti körözött receptje, ezért itt csak egy alap verziót említünk. Alaposan kikeverjük a túrót, a juhtúrót, a vajat. Fűszerezés előtt vegyünk ki egy kisebb mennyiséget (kb. 3 ek), amit így fehéren kenünk majd a torta legtetejére a díszítés alapjaként. Most már jöhetnek a fűszerek: piros paprika, kömény, bors, lila hagyma és a szabadon választható ízesítők (pl. mustár, sör, kapri bogyó, stb.).
2. krém: sonkakrém
A maradék sonkát vágjuk apróra vagy daráljuk le. Aprítsunk fel egy kis fej lila hagyma felét és 2 db csemege uborkát. Mindent keverjünk el 2 ek tejföllel, 3 tk mustárral, 2 tk tormával, végül sózzuk és borsozzuk.
3. krém: tojáskrém
A tojásokat törjük össze villával és ízesítsük 4 ek majonézzel, 4 tk mustárral (lehet magos is), 1 tk piros arannyal, apróra vágott snidlinggel vagy újhagymával, petrezselyemmel, sóval, borssal.

A maradékok mennyiségét látva válasszuk ki a megfelelő méretű tortaformát. A fenti mennyiségek egy kisebb (kb. 20 cm) átmérőjű tortaformához elegendőek. A forma alját béleljük ki az első réteg kenyérfélével. A kenyeret/kalácsot próbáljuk meg minél szorosabban rakni, hogy egyöntetű réteg alakuljon ki. Pár kanál joghurtot (kb. 2-3 ek) simítsunk el minden kenyér réteg tetején, mielőtt a krémekkel megkennénk. (A krémekben nincs annyi nedvesség, hogy megpuhítsa a kenyeret, ehhez kell a joghurt.) 
A következő kenyér rétegnél ugyanúgy járjunk el, mint az elsőnél, majd jöhet a második krém. Újabb kenyér réteg, újabb krém, végül egy befejező kenyér sor. A torta tetején egy vékony túrókrémet terítsünk szét, ami jó alapot ad a díszítéshez. 
A dekoráció lehet kolbász karika, főtt tojás cikk, töltött koktél paradicsom, szeletelt hónapos retek, piros arany pötyögtetés, snidling szórás...igazából bármi. Érdemes fél-egy napot hűtőben állni hagyni, hogy jól összeérjenek az ízek.
szendvicstorta3.jpg